– Mangfold er nøkkelen
Hamza Omar Abdul «levde livet» som ingeniørstudent i millionbyen Damaskus da bombene begynte å smelle i Syria. De kom stadig nærmere. Frykt førte ham til Norge og Clarion Hotel Ernst.
Det er lite som røper den dramatiske historiens hans, i det Omar kommer strenende over restaurantgulvet med raske skritt. Et formelt håndtrykk senere, sprekker ansiktet opp i et digert smil. Det er langt fra det siste.
Da han rømte fra Syria var han redd for å enten bli satt i fengsel, eller plassert i militæret. Ingen av delene fristet. Ferden tok ham til slutt til Norge, nærmere bestemt et flyktningmottak i Vadsø. For å si det sånn: Det var bedre enn borgerkrig i Syria, men langt fra noen dans på roser.
– Vadsø var vanskelig. Det er mildt sagt ganske stor forskjell på Damaskus og Vadsø. Studentlivet i Damaskus var fantastisk før krigen. I Vadsø satt jeg i senga i tre måneder uten å gjøre noe, sier 24 åringen.
Trykk "Play" i videovinduet under for å se video med Omar.
Overbeviste Clarion
Håpet ble tent da han fikk tildelt Kristiansand kommune som sin bostedskommune. Ting løsnet for alvor da han deltok på et event med navnet «Give a job». Han tok med en cv, sitt vinnende vesen og lot det stå til. Clarion var overbevist og ringte dagen etterpå.
– Jeg vet ikke hva som imponerte. Jeg gjorde bare som vanlig, sier han ydmykt. – Men jeg er utrolig glad for sjansen jeg fikk. Clarion har gitt meg enorme muligheter til å bli bedre i språk og nå jobber jeg videre for å bli helt perfekt. Jeg hater å si feil ting. Men jeg blir bedre og bedre, smiler han.
Til å ha vært her kun i drøyt to år, snakker han fantastisk norsk.
– Jeg prøver. Og de som er rundt meg, både hotellkolleger og venner har hjulpet meg mye, forteller han ydmykt.
Smiler alltid
Nå gir han tilbake i form av brede smil og super service.
– Jeg smiler alltid, for min viktigste oppgaver her er å gi god service. Når du møter folk med et smil, gjør du dagen deres bedre og for meg betyr det mye å gi noen en god følelse av å være her. Har de har lyst å komme tilbake, så har vi gjort jobben vår, slår han fast.
Han er i høyeste grad en god representant for mangfoldet i Clarion-familien, og han har klare meninger om viktigheten av det.
– Mangfold er nøkkelen til å skape et bedre samfunn. At folk fra ulike kulturer blir kjent med hverandre og ender opp som venner gjennom å jobbe sammen, er jo bare positivt for samfunnet.
(Saken fortsetter under bildet.)
Vil gi tilbake
Han vet hva han prater om. Å komme til Norge alene og ikke få muligheten til å bli inkludert er utrolig vanskelig. «Vadsø-tiden» sitter fortsatt friskt i minne.
– Å inkluderes i arbeidslivet gir en mye bedre forståelse for hverandres meninger og her på hotellet kan vi snakke sammen om alt og lære av hverandre.
Han både beskrives som, og er, utrolig positiv. Full av takknemlighet for den hjelpen han til slutt fikk, prøver han nå å bidra så mye han kan selv.
– Det var tungt å ikke få noe hjelp i starten, men da jeg kom hit til Kristiansand så jeg hvor mye bedre livet mitt ble med litt hjelp. Så jeg vil gi noe tilbake ved å hjelpe. Jeg har sett hva som ikke fungerte da jeg kom hit.
Derfor har han nå involvert seg i organisasjonen «Refugees Welcome Norway» og han har allerede reist to ganger til Hellas for å hjelpe folk på flukt.
– To år etter min egen flukt, fikk jeg se min egen reise, bare fra den andre siden. Det var utrolig spesielt. Folk som kommer er slitne og lei av krig. Hvis jeg kan gi dem litt håp og en følelse av det skal gå bra ved å være der, så gjør jeg det, sier han rolig.
Vil følge drømmene
Drømmene for fremtiden er enkle, men likevel så vanskelige å realisere.
– Det er lett å være negativ når du har opplevd krig, men jeg prøver å være så positiv som jeg kan. Jeg vil følge drømmene mine. Jeg drømmer om å fullføre utdannelsen min, men aller mest om fred i landet mitt. At familien min kan samles rundt spisebordet igjen, sier Omar.
Denne saken er den første av rundt 70 ansatt-portretter i Clarions nye satsing #WeAreClarion. Se alle ved å søke etter emneknaggen #WeAreClarion på Facebook, Instagram eller YouTube.